minulém článku jsme pro vás připravili přehled toho, v jakých zemích se Airbnb reguluje, ve kterých zemích naopak Airbnb regulováno není, a proč je špatně provedená regulace spíše na škodu. V dnešním dílu prázdninového speciálu vám prozradíme, ve kterých zemích jsou majitelé nemovitostí omezeni počtem pokojů, které mohou turistům pronajímat.

Omezení počtem pokojů

V zemích jako je Německo, Španělsko nebo USA se dostanete do problémů, pokud budete chtít přes Airbnb pronajímat celý byt. Regulace týkající se počtu pokojů ale neplatí plošně po celé zemi, hostitelé se s omezením potýkají lokálně, a to převážně ve velkých městech.

V Berlíně může hostitel pronajímat přes Airbnb maximálně 50 % bytu. I tato podmínka má ale háček. Od roku 2016 musí hostitel v pronajatém bytě s turisty zároveň bydlet, což má zabránit tomu, aby nedocházelo k obcházení zákonů.

V Německu pronajímají byty i přes zákaz

I přesto ale k porušování zákonů dochází. Těsně před tím, než vešel tento zákon v platnost, počet pronajímaných nemovitostí klesl až o 40 %. Nabídek na pronájem celých nemovitostí bylo po nějakou chvíli v Berlíně méně, ale v poslední době začaly nabídky bytů opět růst a nyní je jejich počet dokonce větší, než před zavedením této regulace. Zvyšuje se také počet jednotlivých pokojů, které majitelé bytů nabízejí.

Hrozí za porušení zákona pokuty?

I přesto, že je pokuta za porušení zákona obrovská, a to až 500 tisíc eur, pronajímatele, který zákon porušil, často ani nepostihne. Každý majitel, který zákon poruší, totiž ještě před případnou pokutou dostane dvě upozornění. Tyto výstrahy proto mají spíše preventivní charakter, a proto je zákon v tomto směru spíše neefektivní.

Jak majitelé zákony obchází?

Regulace Airbnb je složitá v tom, že pravidla je jednoduché obcházet. Omezení na počet pokojů pronajímatelé obcházejí tak, že popisky nabídek upraví, aby odpovídal regulaci, ale dále pronajímají celý byt, jako tomu bylo před zavedením regulace.

Velmi častým způsobem, jak Berlíňané tento zákon obchází, je ten, že do poznámky k inzerátu napíšou, že po dobu pronájmu nebudou doma, a tak snadno turistům pronajmou i celý byt.

Jak je na tom Barcelona?

Stejně jako v Berlíně, také v Barceloně může majitel pronajímat byt pouze, pokud v něm zároveň bydlí. Hostitelé navíc mohou pronajímat pouze dva pokoje v bytě.

Od roku 2015 do roku 2016 bylo v Barceloně provedeno 6 tisíc inspekcí. Na nesrovnalosti ohledně pronajímání bylo inspektory sice upozorněno přes šest stovek pronajímatelů, ale odstraněno bylo pouhých 38 nelegálních nabídek a dalších 29 nabídek se stále projednává.

Stejně jako v Německu, i v Barceloně majitelé bytů pronajímají nemovitosti i přes zákaz. Dle průzkumu z roku 2016 je 39,5 % z celkového počtu nabídek nelegálních. Hostitelé navíc pokračují v pronajímání bytů i po zaplacení pokuty, protože je to pro ně stále výhodné. Kvůli velkému množství nabídek je navíc velmi těžké všechny inzeráty kontrolovat.

Porušují zákony také v Americe?

Podobné zákony, jako v Evropě, platí i v New Yorku, kde nesmí majitelé obsadit bytové jednotky v domech, které mají více než tři byty, na méně než 30 dnů. I v Americe ale nelegální nabídky na trhu zůstávají, a majitelé bytů zákony obchází. Od jejich zavedení proto klesla nabídka bytů pouze o necelých 6 procent. Někteří majitelé také často pozmění název nabídky na pronájem bytu, ale nabídku ve skutečnosti vůbec nezmění.

Regulace? Ano nebo ne?

„Airbnb by se, stejně jako každé jiné podnikání, regulovat mělo, ale rozumně. Špatně provedená regulace totiž vede k obcházení zákonů a vzniku šedé ekonomiky,“ říká Matěj z Blahobytů.

Zajímá vás, v jakých zemích jsou hostitelé omezeni určitým počtem dnů v roce, po které mohou byt pronajmout, nebo v kterých státech musí majitelé bytů dokonce získat povolení, aby mohli nemovitost přes Airbnb pronajímat? Čtěte náš prázdninový seriál, ve kterém se dozvíte řadu zajímavostí týkající se regulace ubytování v soukromí.