Lidé si často myslí, že pronajímat byt přes Airbnb je velice riskantní. Ve skutečnosti je tomu právě naopak. Šance, že vám hosté byt poničí, je téměř nulová. Na rozdíl od dlouhodobého nájemce, který se nebojí originálních stavebních úprav a v koupelně si pěstuje vodní kámen, Airbnb host typicky celé dny stráví procházkami centrem Prahy a večer si zajde do restaurace. Kromě toho, Airbnb byt se každých několik dní kompletně uklízí a kontroluje, jestli všechno funguje. A podezřelého Airbnb hosta si do domu pouštět rozhodně nemusíte!

Nejbezpečnější způsob pronajímání? Airbnb

Pronajímání přes Airbnb je nejbezpečnější způsob, jak svůj byt pronajímat. Jedna z největších výhod Airbnb tkví v tom, že po každém odjezdu hosta víte, v jakém stavu se váš byt nachází. Při dlouhodobém pronajímání se do svého bytu jen tak nedostanete a pokud narazíte na špatné nájemníky, může byt zchátrat i během několika měsíců. Také můžete mít problém s neplatiči nájmů nebo s jejich vystěhováním. To při pronajímání skrze Airbnb řešit nebudete: nájemci pobyt platí dopředu a není třeba je vystěhovávat:)

Tím, že je byt pod stálou kontrolou, můžete okamžitě odhalit protékající toaletu nebo netěsnící dveře u sprchového koutu. Ty mohou vést k podmáčení podlahy, plísním nebo dokonce vytopení sousedů. Oproti tomu Airbnb byt je pravidelně udržován a nechátrá tak, jak v péči nespolehlivého nájemníka.

Hosté v bytě jen přespí

Pokud se bojíte, že vám hosté opotřebují nábytek nebo spotřebiče, nemusíte mít strach. Hosté při návštěvě cizího města využívají byt jen na odložení svých kufrů a na přespání. Zbytek dne tráví ve městě, chodí po památkách, vyřizují si pracovní záležitosti a většina z nich si na oběd zajde někam do restaurace.

Hosté, kteří přijíždí do nového města na víkend, nemají tendenci vrtat do zdí obrazy, malovat stěny nebo je tapetovat, byt nějak zvláště používat a upravovat ho k obrazu svému. Takže vážně nemusíte mít strach, že by vám hosté byt nějakým způsobem znehodnotili.

Hosta si prověřit můžete, dlouhodobého nájemce ne

Jak jsme již zmiňovali dříve, pokud chcete předejít nepříjemnostem, proklepněte si svého hosta. Pokud má váš host špatná hodnocení na Airbnb nebo podezřelý profil na Facebooku, do bytu si ho pouštět nemusíte. Po každém hostovi navíc můžete vyžadovat, aby měl ověřené ID (scan občanského průkazu nebo pasu), díky kterému si málokdo dovolí chovat se neslušně, navíc je jasně dohledatelný v případě vzniklé škody.

Oproti tomu klasický nájemník je jako sázka do loterie. Málokterý pronajímatel si dělá screening svých nájemců, z nichž mnozí ani nejsou přítomni na sociálních sítích. Pronajímatel se potom nestačí divit, koho si do bytu vůbec pustil – kolikrát jste slyšeli příběhy o tom, jak si dlouhodobý nájemce z bytu udělal kůlničku na dříví!

Hostitelská záruka Airbnb

V případě, že by hosté přece jen něco poničili, máte právo na zaplacení náhrady za jimi způsobené škody. Pokud se host k placení nemá, přichází na řadu hostitelská záruka Airbnb (Airbnb Host Guarantee), která slouží ke krytí škod způsobených hosty. Ta poskytuje na pojištěné nemovitosti hostiteli ochranu až do výše 1 milionu USD (24 milionů korun).