Pronajímáte často byt hlučným hostům, kteří ostatním obyvatelům domu doslova nedají spát? Potom se nedivte, že sousedé vaše krátkodobé pronajímání mírně řečeno neschvalují. Problémům s neukázněnými hosty a rozčarovanými sousedy ale můžete snadno předejít, pokud na to půjdete chytře.

Zjišťujte si, komu byt pronajmete

Proč je Airbnb je skvělá platforma ke krátkodobému pronajímání? Protože si díky hodnocením a propojení se sociálními sítěmi můžete jednoduše a rychle zjistit, komu se byt chystáte pronajmout. Každý uživatel má totiž ve svém profilu hodnocení od ostatních pronajímatelů. Pokud tedy předchozí hostitelé nebyli s hosty spokojeni, snadno se to dozvíte. Pro svůj klid raději takovým návštěvníkům nepronajímejte, pravděpodobně byste s nimi nebyli spokojeni ani vy.

„Pro naše klienty  jsme zprostředkovali už přes 2500 pobytů a měli jsme pouze několik drobných incidentů. Tak dobré skóre přičítáme zejména dobrému výběru hostů – hostům s nízkým hodnocením nebo špatnou reputací byt nepronajmeme,“ upozorňuje Matěj z Blahobytů.

Využijte také možnosti omezit počet hostů, kteří se u vás můžou ubytovat. Vyvarujete se tak tomu, aby byt okupovalo například deset studentů, kteří by v něm pořádali večírky.

Airbnb nebo dlouhodobý pronájem?

Pronajímání přes Airbnb je nejbezpečnější způsob, jak svůj byt pronajímat. Z našich zkušeností vyplývá, že hosté, kteří přijedou do města přes Airbnb nebo Booking.com jen na pár dnů, tráví stejně většinu času maratonem po památkách a místních zajímavostech. Do bytu chodí vlastně jenom přespat.

„Svůj žižkovský byt jsem začal pronajímat na Airbnb před dvěma lety – to už je docela dlouhá doba! A vypadá mnohem lépe, než kdybych v něm dva roky bydlel já. Vypadá jako nový! Peníze, které jsem chtěl investovat do renovace bytu, například výměny sedačky, tedy můžu investovat do rozvoje Blahobytů,“ říká zakladatel Matěj.

Hosté se navíc k vybavení v bytě chovají opravdu opatrně, protože od hostitelů také chtějí dostat dobré hodnocení. Navíc hosté většinou vědí, jak je každý uživatel Airbnb snadno dohledatelný.

Nejen tímto se Airbnb hosté značně liší od lidí, kteří mají byt pronajatý na delší dobu. Při dlouhodobém pronájmu totiž nikdy nevíte, kdo v bytě bude bydlet a jak se v něm bude chovat.

Myslete na sousedy

Snažte se vžít do role sousedů a pronajímejte tak, aby to nenarušilo vztahy v domě. Před tím, než začnete byt pronajímat, je slušné sousedy obejít a vysvětlit jim, že pronajímání berete vážně a uděláte vše pro to, aby si vašeho pronajímání sousedé ani nevšimli. Pokud budete dodržovat následující 4 body, není důvod, proč by vaše pronajímání mělo kohokoli obtěžovat.

1. Sousedy informujte, se sousedy komunikujte, sousedy si předcházejte

Zejména pokud máte v domě bližší vztahy, je vhodné sousedy o vašem novém pronajímání informovat. Nebojte se vaše zážitky se sousedy diskutovat – Airbnb hosté bývají milí a pokud se se sousedy podělíte o nějaké veselé příhody, jako například Blahobytná Simona, budou hosty vnímat přátelštějším dojmem.

Pokud si sousedy chcete předejít ještě více, můžete jim nabídnout zvýhodněnou cenu pronájmu pro jejich přátele nebo příbuzné. Dobré vztahy jsou základ.

2. Parkování

Pokud k domu náleží společné parkování, stanovte, kde a kolik aut mohou hosté v areálu zaparkovat. Předejdete tak tomu, aby zabrali parkovací místa sousedům.

V případě, že k bytu místo na parkování nepatří, pokuste se hostům parkování nějakým způsobem zařídit. Parkovací místo totiž často rozhoduje o tom, zda jejich volba padne na vaši Airbnb nabídku. Tento detail vám může zvýšit počet rezervací až o 20 %.

3. Stanovte si pravidla pro společné prostory

Stejná pravidla platí i u společných prostor. V domácích pravidlech hostům vymezte, co všechno mohou při svém pobytu využívat nebo kde mohou kouřit. Opět tak vaši hlavu nezaplaví stížnosti ze strany sousedů.

4. Buďte se sousedy v kontaktu

Být neustále na příjmu se vyplatí. A to neplatí jen pro vztahy s hosty, ale samozřejmě také se sousedy. Zanechte na sebe sousedům kontakt (nejlépe telefonní číslo), v případě nouze tak můžete rychle reagovat a situaci vyřešit, ať už se jedná o příliš hlasitou hudbu nebo blokování parkovacího místa.