Při pronajímání přes Airbnb je potřeba přemýšlet nad náklady a výnosy, a to i když finance nejsou zrovna vaší silnou stránkou. Zisky se odvíjejí zejména od stanovené ceny za pronájem bytu. Poradíme vám, jak a kdy zvýšit nebo snížit cenu za pronájem bytu, a na co myslet, abyste získali co nejvyšší možný výdělek.

Možnosti, jak stanovit cenu vašeho Airbnb pronájmu, jsou v zásadě tři:

    A) Nastavit cenu a dál se nestarat,
    B) Nechat Airbnb, ať to vyřeší za mě nebo
    C) Spravovat si kaledář podle aktuálních skutečností sám.

Nejlepší a nejvýhodnější možností je samozřejmě ruční správa kalendáře, které navíc dává signál Airbnb, že se na profilu něco děje, čímž zvyšuje viditelnost profilu a tím váš výdělek. V tomto článku vám ale představujeme i možnosti pro hostitele, které na správu kalendáře nemají čas, a cenotvorbu Blahobytů, kteří vyvinuli inteligentní algoritmus reagující na aktuální poptávku na Airbnb.

A) Nastavit cenu a dál se nestarat (fixní cena)

Základní možností, jak stanovit cenu za pronájem vašeho pokoje, bytu nebo domu, je fixní cena stejná pro každý den, například 1500 Kč za noc. Výhodou fixní ceny je to, že se o cenovou politiku nemusíte vůbec starat, její nevýhodou je ale právě její nemožnost reagovat na změny na trhu.

Byt, který se přes týden pronajímá za 1500 Kč, se na Silvestra může vyšplhat třeba na 6000 Kč a profesionální pronajímatel se o tento výnos nenechá ochudit.

Pro lepší výnosnost vašeho pronájmu doporučujeme nastavit vyšší cenu alespoň na víkendy a během státních svátků, například na 2500 Kč na noc. Za pobyt o víkendu tedy hosté zaplatí dvojnásobek, tím pádem se zdvojnásobí také váš výdělek. Cenu je třeba občas vyhodnotit a zvýšit, pokud se u vašeho bytu dveře netrhnou, nebo naopak snížit, pokud váš byt zeje prázdnotou.

Nezapomeňte, že úpravy, které provedete, platí až pro nadcházející rezervace. Změněné ceny tedy neplatí pro již přijaté rezervace.

B) Nechat Airbnb, ať to vyřeší za mě (Smart Pricing)

V případě, že nemáte čas si sami spravovat kalendář, ale chcete pružně reagovat na změny na trhu, můžete využít tzv. chytré tvorby cen. Smart Pricing vytváří ceny za pronájem tak, aby se samy přizpůsobovaly změnám v poptávce.

Inteligentní algoritmus Blahobytům umožňuje pronajímat byty za vyšší ceny než Airbnb Smart Pricing, a oproti pouhému ručnímu nastavování si také všimne akcí, které by lidské oko přehlédlo.

Nevýhodou chytré tvorby cen je to, že za pronájem nastavuje zbytečně nízké ceny, které sice zajistí vyšší naplněnost vašeho bytu, ale na úkor vašeho výnosu. Doporučujeme tedy spíše nastavit fixní cenu, nebo ještě lépe upravovat kalendář průběžně.

C) Spravovat si kaledář podle aktuálních skutečností sám

Profesionální pronajímatelé na Airbnb přenastavují kalendář každý den, například ráno po probuzení. Zkoumají vývoj cen ve svém regionu a zvyšují cenu, pokud se chystá velká akce (například festival) nebo slunečný víkend. Na velkou poptávku reagují zvýšením ceny.

Vyšší ceny o víkendech, státních svátcích, Vánocích, Velikonocích nebo Silvestru jsou samozřejmostí., s útlumem během zimních měsíců se také počítá. Byt, který se přes týden pronajímá za 1500 Kč, se na Silvestra může vyšplhat třeba na 6000 Kč a profesionální pronajímatel se o tento výnos nenechá ochudit. Cenu na Vánoce má nastavenou již od založení profilu, nemůže ho tedy zaskočit, že by si v červnu někdo rezervoval jeho byt za pakatel.

Profesinální pronajímatel se řídí tím, že co je za dlouho, může být drahé, a snižuje cenu až v posledních 2 týdnech před potenciálním příjezdem. Většinou se mu daří mít byt vybookovaný dlouho dopředu, ale také si říká, že nakonec je lepší byt pronajmout za méně, než vůbec. 

Blahobyty a jejich inteligentní algoritmus

Společnost Blahobyty, která se zabývá správou krátkodobých pronájmů, má nastavování cenové politiky v malíku. Vyvinuli inteligentní algoritmus, který analyzuje data o tom, jak se cena pohybuje u ostatních nabídek, a na základě toho automaticky, v reálném čase, přizpůsobuje cenu poptávce.

Inteligentní algoritmus Blahobytům umožňuje pronajímat byty za vyšší ceny než Airbnb Smart Pricing, a oproti pouhému ručnímu nastavování si také všimne akcí, které by lidské oko přehlédlo. Na Prahu se totiž vztahují trochu jiná pravidla než na menší města; v Praze je tolik akcí, že za ně poptávka reaguje jenom mírně a navíc není možné jim přizpůsobovat každodenní přizpůsobování kalendáře. Inteligentní algorismus je ale schopný zachytit i tyto drobné výkyvy a okamžitě se jim přizpůsobit.

Co ještě je třeba vědět o nastavování cen

V dalším díle seriálu o cenotvorbě se dozvíte, jak fungují týdenní a měsíční slevy a jaké zkušenosti s nimi Blahobyty mají. Můžete se také těšit na článek o okamžité rezervaci (instant booking) a doporučení nastavení nejrůznějších poplatků.