Jednou z nejdůležitějších věcí u každé nabídky jsou fotografie, které hostům napoví, na co se mohou těšit, a jak to v bytě vlastně vypadá. Většina hostů se o konečné volbě pronajatého bytu rozhoduje právě podle dostupných fotek. Obecně lze říci, že nabídky s hezkými fotografiemi přilákají více hostů a následných rezervací. Proto nechvátejte a dejte si na nich záležet. Jak fotografie bytu nafotit, aby vypadaly co nejlépe?

1. Lepší něco než nic

Pokud nemáte profesionální fotoaparát, rozhodně nezoufejte. Pro začátek budou stačit i fotky z mobilního telefonu. A i tyto fotky určitě zaujmou. Host si většinou nepronajme byt bez toho, aby viděl, jak to v něm vypadá.

2. Velké nebo malé?

U fotek je důležité rozlišení, tedy to, jak je fotografie velká. Aby byly fotky co možná nejkvalitnější, fotografujte v rozlišení nejméně 1024 x 683 pixelů. Pokud si však nejste jisti rozlišením na svém mobilním telefonu či fotoaparátu, foťte v co největším rozlišení. Čím větší rozlišení, tím lepší fotografie. Fotografujte na šířku, fotografie tak dávají iluzi prostoru a budou působit lépe.

3. Přirozené světlo dělá svoje

Fotografie na přirozeném světle jsou vždy mnohem hezčí, než na světle umělém. Proto foťte vždy přes den, odhrňte žaluzie, rozsviťte světla a místo co nejvíce prosvětlete. Fotografie budou hned vypadat úplně jinak než v tmavém prostředí. Budou také působit optimističtěji a útulněji. Snažte se vyvarovat fotografování proti zrcadlům nebo oknům, aby fotografie nebyly tmavé.

Rohy prostor opticky rozšíří a byt bude vypadat vzdušněji.

Nefoťte jenom rovné zdi, které způsobí, že prostor bude vypadat menší, než doopravdy je. Rozhodně lepší je fotit tak, aby byly na obrázku vidět rohy pokoje. Rohy prostor opticky rozšíří a byt bude vypadat vzdušněji.

4. Nepořádek pryč

Vžijte se do role hosta. Chtěli byste na fotografiích koukat na neuklizený byt? Rozhodně ne. Ukliďte byt a naaranžujte ho tak, aby na fotografiích bylo vidět, že jste na své hosty připraveni. Převlékněte čisté povlečení, vyneste koš na odpadky, umístěte do bytu květiny nebo nachystejte na stůl snídani. Dávejte ale pozor, aby byly fotografie bytu co nejblíže realitě a host nebyl po příjezdu na místo v šoku.

Zdůrazněte také nabídku toho, co budou mít hosté k dispozici – ať už to je právě snídaně, čisté ručníky, sprchové gely, fén, kávovar, toustovač, gril či rychlovarná konvice.

Lidé mají rádi jedinečné prostory. Pokud k bytu nabízíte také balkón či zahradu, nafoťte je také. Zdůrazněte také nabídku toho, co budou mít hosté k dispozici – ať už to je právě snídaně, čisté ručníky, sprchové gely, fén, kávovar, toustovač, gril či rychlovarná konvice. Naším dalším tipem je i přidání fotografií z okolí bytu (restaurace, památky, divadla), aby hosté věděli, kam se mohou vydat.

5. Foťte o sto šest

Nikdy nevíte, jestli bude fotografie na monitoru vypadat tak, jak vypadá na displeji mobilu či fotoaparátu. Většinou tomu tak není. Proto raději vyfoťte více fotek, ať potom máte z čeho vybírat. Přebytečné fotografie jdou přece vždycky smazat. Rozhodně je to lepší, než mít fotografií nedostatek a potom litovat, že jste spoušť nestiskli víckrát.

Čím více fotek, tím lépe. Aspoň vyberete ty nejlepší.

Nafoťte stejná místa z různých úhlů pohledu, zkuste vyfotit fotografii s bleskem i bez a klidně vyfoťte stejný záběr několikrát. Čím více fotek, tím lépe. Aspoň vyberete ty nejlepší.

Můžu si nechat byt profesionálně nafotit?

Airbnb nabízí hostitelům profesionální fotografie bytu, a to dokonce zdarma. Je potřeba pouze zjistit, jestli je tato služba ve vašem místě dostupná, a čekat na fotografa, což může trvat i měsíce.

Služby profesionálního focení v Praze nabízí i Blahobyty.cz, kde je při pořízení kompletní správy focení zdarma. Zkušený fotograf je navíc k dispozici ihned.