Tento článek by vám měl přiblížit jaké vybavení (především spotřební) je dobré mít připravené pro své hosty.

V první řadě je vhodné zmínit, že záleží do velké míry na vás, co se rozhodnete poskytnout a co ne. Je však dobré mít na paměti, že cokoliv, co neoznačíte v profilu svojí nabídky na Airbnb, tam bude automaticky zobrazeno jako přeškrtnuté. Je proto dobré snažit se z těchto kategorií splnit co možná nejvíce.

Stejně tak je ale dobré vědět, že nic vás pravděpodobně nepoškodí v očích hostů více, než když jim neposkytnete to, co jste slibovali. Zásadou tedy je, vždy nabízet jen to, co jste schopní splnit.

Koupelna

Za zcela základní standard je zde považováno poskytnutí šampónu, kondicionéru, sprchového gelu a čistých ručníků. Ne každý toto poskytuje, ale náklady na tyto produkty jsou malé a přitom tím vytvoříte dobrý základní standard. Navíc tyto tři věci spadají v rozhraní Airbnb do kategorie „essentials“ (tedy základní potřeby) a pokud je neposkytnete, tak nemůžete tuto kategorii zaškrtnout.

Pokud chcete svým hostům poskytnout o něco vyšší standard, tak můžete navíc přidat zubní pastu, zubní kartáčky a jednorázové žiletky. Dále se vyplatí rozhodně zvážit koupi fénu. Ten totiž ocení většina hostů a to i do té míry, že v konečném výběru upřednostní byt, který ho nabízí před tím, kde bude chybět.

Jasnou samozřejmostí je pak toaletní papír. U něj je hlavně důležité zajistit dostatečnou rezervu na nějakém přístupném místě.

Kuchyně

V tom, co nabízejí v kuchyni, se jednotliví hostitelé můžou velmi lišit. Záleží na Vás, jak velký servis chcete svým hostům nabídnout. Někdo chce mít vždy připravené nějaké občerstvení pro hosty, aby mohli zahnat hlad po dlouhé cestě, jiní nenabídnou vůbec nic.

Určitým příjemným standardem by měla být alespoň možnost udělat si čaj nebo kávu. Náklady nejsou vysoké, stačí dát k dispozici pár pytlíků čaje, instantní kávu, cukr a případně mléko (ideální jsou jednorázová balení, jaká dostanete třeba v kavárně).

Pokud se rozhodnete poskytovat snídani, tak minimálním řešením bývá čerstvé ovoce, cereálie a mléko. Případně ještě toustový chléb a něco k němu. Při delším pobytu je ovšem dobré mít na paměti, že tento servis vyžaduje doplňování a je tedy dobré hostům jednoznačně vysvětlit, jestli se jedná jenom o jídlo, které mají na zahnání hladu po příjezdu, nebo jestli budete zásoby doplňovat.

Pokud víte, že možnost doplňovat mít nebudete, pak je často lepší raději nabízet jen minimální občerstvení. Pokud máte v kuchyni i vlastní potraviny, pak je dobré vysloveně označit, co je pro hosty a co není, a zdůraznit jim to při předávání bytu.

Ložnice

Nutná výbava v ložnici zahrnuje v podstatě jen povlečení. To by mělo být pro každého hosta připraveno čisté. Je dobré mít povlečení v neutrálních barvách (běžně se používá bílé), protože ho budete hodně zatěžovat praním a také proto, že nějaké divočejší vzory a barvy nemusí být každému hostu po chuti.

Někteří hostitelé doporučují pořídit pro hosty také budík. Ačkoliv dnes většina lidí používá k tomuto účelu mobilní telefony, tak se najdou i tací, u kterých tomu tak není.

Ostatní

Mezi další věci, které byste měli svým hostům nabídnout, patří jednoznačně wi-fi připojení. Většina hostů považuje v dnešní době internet za takovou samozřejmost, že ubytování bez něj by si už ani neobjednali.

Dále je dobré mít v bytě lékarničku. Ta také patří k základnímu standardu, který se Airbnb snaží prosadit, takže je vhodné si ji pořídit. Mějte ji na přístupném místě a své hosty o ní informujte.

Osvědčuje se dát hostům k dispozici mapu města, která může být klidně jenom vytištěným výřezem z internetu. Hosté to ocení a využijí mnohem víc, než byste možná čekali.

Posledním tipem je pak mít pro hosty v bytě k dispozici nabíječku na telefon. Náklady na její pořízení jsou minimální a přitom se stává zcela běžně, že si člověk na cesty s sebou nabíječku nepřibalí.

Na závěr je ještě dobré zmínit, že ačkoliv jsou případy poškození či vykradení bytu v souvislosti s Airbnb velmi vzácné, tak je poměrně běžné, že spotřební materiál si hosti berou ve velkém. Je proto dobré dát k dispozici ode všeho nutné pouze množství a další zásoby mít zamknuté někde mimo.