Máte volný byt nebo pokoj, chcete si vydělat peníze a ještě k tomu jako bonus mít možnost poznávat lidi z celého světa. Než se ale definitivně rozhodnete svůj byt nebo pokoj přes Airbnb pronajímat, měli byste zvážit následující věci:

1. Jaké mám cíle a očekávání?

Úplně na začátku je velmi důležité si ujasnit, co od Airbnb vlastně očekáváte. Stojíte o příležitostný nebo krátkodobý příjem, který vám zaplatí dovolenou u moře? Nebo dlouhodobý příjem, díky kterému se stanete rentiéry? Nebo chcete poznat lidi z celého světa a procvičit si angličtinu? V závislosti na několika kritériích (finance, čas) se může pronajímání na Airbnb odvíjet různým směrem.

2. Jsem flexibilní?

Jakmile začnete pronajímat přes Airbnb, musíte počítat s tím, že vám to určitě zabere nějaký čas. A to hlavně ze začátku, kdy budete muset vyřídit nějaké záležitosti a „naučit“ se, jak takové hostování probíhá. A i když se může stát, že ze začátku nebudete mít moc rezervací, je důležité být v případě potřeby pro hosty stále na příjmu. I po tom, že se „zajedete“, ale počítejte minimálně s 15 až 20 hodinami týdně, které strávíte péčí o Airbnb.

3. Opravdu se mohu vyrovnat hotelům?

Airbnb je rychle se rozvíjející komunitou, která hotelům konkuruje stále více. Každý zákazník se rozhoduje podle toho, kde se bude cítit komfortněji. Velké pozitivum Airbnb je zejména soukromí, které poskytuje bydlení v bytě, který mají hosté sami pro sebe, za nízkou cenu. Mladší hosté zase uvítají osobní přístup hostitelů.

4. Bude mi vadit, jak mi Airbnb zasáhne do života?

Pokud si myslíte, že se Airbnb nebudete muset věnovat a půjde to tak nějak samo, jste na omylu. Po dobu pronajímání budete muset reagovat na dotazy hostů, věnovat se rezervacím a být na příjmu po dobu pobytu hosta pro případ nouze. Zkrátka, abyste byli dobrým hostitelem na Airbnb, musíte se tomu také pořádně věnovat a neustále se zlepšovat. Jen tak můžete získat více hostů a tím pádem více finančních prostředků.

Pokud se obáváte toho, že budete s hosty muset neustále trávit s nimi čas, není to striktní podmínka. Jako hostitelé si můžete stanovit sami, kolik času svým hostům věnujete. Pokud host žádá o další služby navíc, můžete se omluvit nebo jim je poskytnout za příplatek.

5. Platí, že risk je zisk?

Spousta hostitelů má také strach z toho, že jim hosté z bytu udělají kůlničku na dříví. Uvědomte si, že můžete ubytovat pouze ty hosty, které chcete. Navíc si je můžete prověřit skrze recenze ostatních uživatelů, případně na různých sociálních sítích, které jsou v dnešní době nedílnou součástí života téměř každého hosta.

Pro jistotu je však dobré si cenné věci po dobu pronajmutí bytu někam odnést nebo zamknout. Na Airbnb probíhají pobyty hostů většinou bez problému, ale nikdy nevíte. Nemějte však přehnaný strach, ve většině případů se hosté chovají o dost opatrněji k cizím věcem, než ke svým vlastním.

6. Mám oslovit sousedy?

Dobrý hostitel usiluje o to, aby se v pronajatém bytě cítili dobře nejen hosté, ale také jeho sousedé. Pravidlo nerušit sousedy je jedním z nejzmiňovanějších a nejžádanějších u nabídek Airbnb. Stížnosti sousedů jsou ale při pronajímání přes Airbnb minimální – hosté tuto podmínku zpravidla dodržují. I přesto je ale důležité sousedy s vaším plánem pronajímání bytu přes Airbnb seznámit.

Postupem času si totiž sousedé všimnou cizích lidí v domě (zvlášť pokud bydlíte v malé bytovce) a zvláště starším lidem to nemusí být příjemné. Abyste sousedy přesvědčili o tom, že Airbnb není nic špatného, mluvte s nimi o tom. Dejte jim na sebe telefonní číslo, skrze které se na vás mohou v případě pochybností obrátit. Kromě telefonního čísla můžete sousedy odkázat i na nové sousedské webové stránky, na kterých mohou případný problém oznámit.

Další věc, kterou můžete pro klid svých sousedů udělat, je připevnit na klíče od bytu výraznou klíčenku. Ta ujistí sousedy v tom, že se v domě nepohybuje neoprávněná osoba, ale váš host.