Asi nikomu by nebylo příjemné pustit si do domu naprostého cizince. Lidé z Airbnb si to uvědomují a existuje několik metod, kterými můžete případného hosta trochu lépe poznat. A samozřejmě rozhodnutí, zda mu pobyt umožníte či ne, je jen a pouze na vás.

Airnb profil

V profilu Airbnb naleznete nejzákladnější informace o každém uživateli a zároveň tu má každý prostor na to, aby kromě vyplnění dotazníku napsal i pár řádek o sobě. Toto může být první indikace toho, jaký host vlastně bude. Pokud vás zajímá něco, co v profilu není, nebojte se zeptat, ale zároveň si předem promyslete, jestli to není nevhodné. Například ptát se na vyznání či sexuální orientaci by asi nebylo košér.

Sociální sítě

Airbnb nabízí propojení účtu s různými sociálními sítěmi (mj. Facebook, Linked-in), takže můžete nakouknout i tam. Doporučujeme podívat se na počet přátel a aktuálnost profilu, abyste se ujistili, že není falešný.

ID verifikace

ID verifikace je nejnovější a zároveň nejbezpečnější způsob kontroly, který portál nabízí. Můžete si zaškrtnout políčko, že vaši potenciální hosté musí byt ověření, což znamená, že museli poslat scan průkazu totožnosti a  Airbnb ho ověřil. Díky tomu můžete být úplně klidní, protože v případě, že se cokoliv pokazí, bude váš host vždy dohledatelný. Podmínkou ale je, že váš profil musí být také ověřený, což vřele doporučujeme, protože se jedná o proces, který zabere jen pár minut a poskytne vám slušnou ochranu.

Hodnocení

Pokud potenciální návštěvník “prošel” všemi fázemi kontroly, můžete se ještě podívat na jeho hodnocení od ostatních uživatelů. Je ale třeba upřímně říct, že většina hodnocení je pozitivních, takže doporučujeme číst mezi řádky a všímat si, kdy si někdo s psaním hodnocení dal opravdu práci.

Na co si dát pozor

Pokud se někdo bude snažit s vámi domluvit mimo portál, je třeba mít se na pozoru, protože veškeré ochrany, které vám Airbnb poskytuje, se vztahují pouze na řádně uzavřené smlouvy.

Uživatelé, kteří nereagují na vaše zprávy, asi také nebudou ideálními hosty. A zároveň pokud se vás budou až moc vyptávat na kamery v okolí domu, přítomné sousedy a podobně, doporučujeme zvážit, zda nebude lepší takovéto hosty odmítnout.

Dá se očekávat, že každý trochu znervózní v situaci, kdy má předat klíče od bytu úplnému cizinci. Naštěstí můžeme říct, že naprostá většina setkání končí příjemně a pro to malé procento nepříjemných zkušeností je tu řada ochranných pomůcek, jako je garance do 1 milionu dolarů za způsobené škody ze strany Airbnb pro každého hostitele.