Chcete patřit mezi hostitele, u kterých hosté zažijí horror story? Tento článek vám pomůže uvědomit si, co byste při pronajímání přes Airbnb určitě dělat neměli. Je lepší tyto věci pochopit dříve než po špatném hodnocení.

Jak být špatným hostitelem krok po kroku:

1. Nemějte nic naplánované!

Existuje celá řada možností, jak si všechny povinnosti sepsat – ať už do diáře, nebo různých mobilních aplikací. Nezapomínejte jak na příjezd a odjezd svých hostů a s tím spojený úklid a předání klíčů, tak na svoje další povinnosti.

2. Mějte na profilu ošklivé fotky!

Fotky musí být aktuální a odpovídat co nejpřesněji skutečnosti. Při přemístění nábytku nebo výměně nějakého kousku nafoťte nové fotky, ať mají hosté jasnou představu. Pokud na fotce máte ozdobné drobnosti, měly by tam být i v době pobytu hostů. Další tipy na kvalitní fotky najdete v článku 5 tipů na nejlepší fotky na Airbnb.

3. Zakryjte zničené věci!

Nesnažte se zakrývat nedostatky. Pokud něco nefunguje nebo je poničené, dejte o tom v profilu vědět. Hosté potřebují vědět, s čím můžou počítat a co budou postrádat. Může se jednat o nefunkční internet, rozbitou pračku, nebo když se vám náhle poničí nábytek. Vždy je ale třeba nabídku aktualizovat.

4. Očekávejte, že hosté si za neuklizený byt zaplatili!

Každé nabízené ubytování musí být uklizené. Zamést, vytřít a mít čistě povlečeno je povinnost. I ti méně nároční hosté mají určitou představu o tom, jak by měl byt vypadat, a za neuklizený či špinavý byt vám vděční nebudou.

5. Dávejte hostům najevo, že nejsou vítáni!

Pokud pronajímáte pokoj ve vašem bytě, může se stát, že se hosté necítí komfortně, neboť cítí, že narušují vaši intimní zónu. Navoďte příjemnou atmosféru, zapojte je do rozhovoru a nenechte je cítit se jakýmkoli způsobem špatně. Je v pořádku být opatrný na svoje věci, avšak dávejte si pozor, abyste hosty neurazili přílišnou nedůvěrou, například zamykáním si všech věcí.

6. Nerespektujte majetek hostů!

Berte ohled na osobní věci i prostor svých hostů. Nevstupujte bez zaklepání a neberte bez dovolení jejich věci. I když bydlí ve vašem domě, stále mají právo na soukromí, které vy musíte uznávat.

7. Nemějte dostatek základních potřeb!

Mezi tyto věci patří toaletní papír, utěrky, zubní pasta, mýdlo, skleničky, ložní prádlo a další. Ohlídejte si, aby základních potřeb bylo dostatek. Taky byste nechtěli, aby vám jako hostům v nejhorší chvíli došel toaletní papír!

8. Nenabízejte, co hosté potřebují!

Tento bod souvisí s předešlým bodem. Představte si, že hostem jste vy a snažte se poskytnout všechny potřebné doplňky. Záleží na tom, jaký typ hostů k vám jezdí, ale mezi nejčastější položky patří fén, žehlička, žehlicí prkno, náhradní deka, další hygienické potřeby, náhradní zubní kartáčky nebo káva a čaj.

9. Udělejte pouze nutné minimum!

Buďte vnímaví i k drobnostem. Někdy stačí právě zmíněná snídaně, menší úklid nebo deka navíc a hosté si budou připadat mnohem příjemněji a z vás to udělá úspěšné hostitele. Váš přístup zanechá největší odkaz, pokud budou hosté spokojeni s vašim chováním a starostí, na drobné nedostatky si ani nevzpomenou. Důležité je, aby pro obě strany nenastala nepříjemná situace a vše proběhlo v pořádku a ve vší spokojenosti.

10. Nenabízejte žádné občerstvení!

Nabídnout menší občerstvení není nezvládnutelná záležitost. Většinou navíc postačí voda či jiný nápoj, ovoce nebo další chutné drobnosti. Nejlépe uděláte, když hosty nějakou dobrotou přivítáte.