Jak předejít zranění hosta? Stačí Airbnb garance, nebo se mám připojistit? Jakou pojistku si vybrat?

Pokud máte v plánu pustit se do pronajímání na Airbnb, bylo by dobré, když si před tím pořádně promyslíte veškerá rizika s tím spojená. Přece jen, chystáte se pustit si do bytu neznámé lidi, a je potřeba, abyste se připravili i na ty nejhorší možné scénáře.

Neexistuje způsob, jak zabezpečit byt tak, aby se hostovi nepřihodila žádná nehoda.

Jedním z největších rizik, kterým budete čelit, je zranění hosta ve vašem bytě a jeho následná žaloba. Neexistuje způsob, jak zabezpečit byt tak, aby se hostovi nepřihodila žádná nehoda. Proto je nejlepším způsobem ochrany dobrá pojistka.

A přestože Airbnb poskytuje různé garance, je lepší si zařídit pojistku i jinde. Airbnb má totiž dost složitou politiku v tom, za co ručí hostitel a za co přebírá zodpovědnost Airbnb, a určitě nechcete řešit, že zrovna ve vašem případě je Airbnb pojistka k ničemu.

Až si pojistku budete zařizovat, ujistěte se, že vám pokryje i případnou škodu na cizím (sousedově) majetku způsobenou vaším podnájemníkem. Protože v případě, že bydlíte ve větším domě, či činžáku, by škoda při nějaké nehodě mohla jednoduše přesáhnout i 1 milion dolarů garantovaných Airbnb.

Až si pojistku budete zařizovat, ujistěte se, že vám pokryje i případnou škodu na cizím (sousedově) majetku způsobenou vaším podnájemníkem.

Také je třeba si uvědomit, že pronajímání na Airbnb může být i psychicky náročné. Obzvlášť ze začátku vás to bude časově dost zatěžovat. I zdánlivě jednoduchá věc, jako je správné nastavení ceny, je ve skutečnosti pořádný oříšek.

Pokud je vaším cílem co největší obsazenost, musíte pozorně sledovat konkurenci a upravovat na základě toho cenovou politiku. A i poté, co už zvládnete papírování a rezervace, budete muset být stále na telefonu v případě nějaké naléhavé záležitosti.

Zároveň si musíte uvědomit, že vaši sousedé možná nebudou nadšení z toho, že do vašeho bytu neustále proudí cizí lidi, takže se připravte i na případné konfrontace s nimi.