Všem je nám dobře známo, že stát se již nějakou dobu připravuje na důslednější kontroly krátkodobých pronájmů, zejména pak těch, které zprostředkovává služba Airbnb. Málokdo však během trvající pandemie zaregistroval, že se Vládě ČR podařilo schválit zákon, který umožňuje sdílení dat o pronajímatelích s úřady. Nově schválený zákon nebo dočasně zastavený turismus by tak mohly vést k redukci ubytovatelů v tak zvané šedé zóně.

Nejdříve si pojďme říct, co se vlastně pod pojmem „šedá zóna“ rozumí?

Ubytovateli v šedé zóně jsou označováni takoví poskytovatelé ubytování, kteří ubytování v soukromí nedělají poctivě. Znamená to, že se většinou vyhýbají placení poplatků, hlášení cizinců na Cizinecké policii, byt nemají hlášený jako provozovnu, neodvádí správně daně, či nedodržují další platné zákony a normy.

Další omezení můžeme očekávat i od hlavního města, kde je trh s krátkodobými pronájmy nejrozsáhlejší. Nová opatření by měla, podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba, pomoci třeba s kontrolou toho, zda jsou byty hlášeny jako provozovny.

Hlavní město, a zejména pak městská část Praha 1, usiluje také o to krátkodobé pronájmy časově omezit či posílit pravomoci Společenství vlastníků. Jde však zatím pouze o návrhy, ke kterým se Ministerstvo pro místní rozvoj staví spíše rezervovaně. Vše teď závisí na tom, jak sdílení dat o pronajímatelích zafunguje v praxi.

Svůj záměr již oznámila pražská radní Jana Kordová-Marvanová, která se chystá iniciovat zákon, který by městským částem mimo jiné umožnil omezit dobu, po kterou lze byty přes Airbnb pronajímat.

Aktuální nejistá situace a přísnější regulace krátkodobých pronájmů by tak mohla vést k tomu, že trh přejde do rukou spíše movitějších investorů. Přičemž se jedná o takové investory, kteří mají Airbnb jako regulérní podnikání a ne pouze jen jako přivýdělek.

„Všichni ti, kteří byli na hraně výnosnosti a ještě mimo zákon, tak ti z trhu pravděpodobně odejdou. A ti, kteří se na trhu dlouhodobě drží a fungují udržitelně, to bývají spíš profesionálové,“ vyjadřuje se k situaci náš obchodní ředitel Matěj Koutný.

Jsou to právě profesionálové na trhu, kdo se dokáže nejlépe postarat o to, aby se hosté chovali slušně. Firmy si nemohou dovolit problémy, a mají řádově více prostředků k jejich předcházení, proto lze očekávat, že budou business dělat poctivě a v souladu s danými regulemi.

„Trh se zreguluje sám, když bude transparentní.“

Anonymní trh, kdy nejsou jednotliví ubytovatelé vidět s sebou nese značná negativa. A právě to by nám mělo ukázat, že trh v rukou profesionálů je pro Prahu tou nejlepší možnou volbou. Tomuto tvrzení však oponuje pražský primátor, který právě zmíněné firmy vidí jako nejvíce problematické.

Aktuálně tak nezbývá než vyčkávat, kam se trh s krátkodobými pronájmy po odeznění pandemie posune. My očekáváme výrazně pozitivní důsledky pro všechny zúčastněné, protože by opravdu mohlo dojít k pročištění trhu a odlivu problémových provozovatelů ubytování.

Pro nás v Blahobytech je velice důležité problematiku krátkodobých pronájmu sledovat a diskutovat A proto doufáme, že Vám náš článek alespoň trochu pomohl s tím se v dané problematice zorientovat.

Tým Blahobyty