Většinu lidí, kteří chtějí pronajímat svoji nemovitost přes Airbnb, přirozeně zajímá otázka, jak si Airbnb stojí v konkurenci hotelů a hostelů v jejich okolí. Budou mít turisté vůbec zájem se v mém bytě ubytovat? Tento příspěvek nabízí stručné cenové srovnání ubytovacích zařízení různých kvalit s Airbnb na příkladu Prahy jako nejnavštěvovanější destinace v České republice.

Při prvním pohledu je zjevné, že cenově mohou Airbnb konkurovat pouze hostely.

V následující tabulce lze nalézt hrubý odhad cen za ubytování pro dvě osoby v různých kategoriích hotelů, hostelů a Airbnb.

Orientační srovnání cen ubytování na osobu za dvoulůžkový pokoj na jednu noc během sezóny v závislosti na typu ubytování a lokaci

CentrumŠirší centrumMimo centrum
Hotely *****4 500 kč3 500 kč(malá nabídka 5* hotelů mimo širší centrum)
Hotely ****2 900 kč2 000 kč1 600 kč
Hotel ***2 200 kč1 600 kč1 300 kč
Hostel1 100 kč900 kč800 kč
Airbnb (celý byt/dům pro 2 osoby)2000 kč1 500 kč1 000 kč
Airbnb (pokoj)1 300 kč1 000 kč700 kč

*ceny jsou odhadnuty na základě nabídky na serverech Airbnb.cz, booking.com, hostelbookers.com a hotels.com

Při prvním pohledu je zjevné, že cenově mohou Airbnb konkurovat pouze hostely. Na druhou stranu je logické, že Airbnb se nemůže měřit kvalitou služeb s pětihvězdičkovým hotelem a ani se o to většinou nepokouší.

Nejluxusnější nabídky Airbnb jsou ovšem schopné kvalitou ubytování rovnat některým čtyřhvězdičkovým apartmánům. Klient sice nedostane kompletní hotelové služby, ale cenový rozdíl ve prospěch Airbnb je v tomto případě dost významný. Je nutné si také uvědomit, že nabídka Airbnb má větší cenový rozsah, než je tomu u nabídky hotelů a ceny uvedené v tabulce jsou pouze středovou hodnotou.

Chceme-li tedy porovnávat kvalitu ubytování přes Airbnb s dražšími hotely, tak je nutné se koukat na nabídky, které se jim cenově blíží. Zde opět hovoří poměr ceny a kvality ve prospěch Airbnb.

Míra soukromí a pohodlí, kterou v bytě pronajatém přes Airbnb hosté mají, je nesrovnatelná s hotelem. A s hostelem už vůbec ne.

Ve srovnání s levnějšími hotely a hostely je tento poměr ve prospěch Airbnb ještě mnohem markantnější. Pěkně zařízený byt v samém centru Prahy vás vyjde levněji než dvoulůžkový pokoj ve tříhvězdičkovém hotelu na stejném místě. Míra soukromí a pohodlí, kterou ale v takovém bytě máte je nesrovnatelná s hotelem. Na rozdíl od jednoho pokoje s koupelnou máte k dispozici celý byt (zpravidla o výrazně větší výměře), který je kompletně zařízený včetně kuchyně. V porovnání s hotelem, kde jsou pokoje většinou odděleny pouze příčkou, také odpadají problémy s tím, že vás někdo bude rušit, nebo naopak že někoho bude rušit vy.

Čím levnější kategorii ubytování sledujeme, tak tím výhodnější se Airbnb zdá být a to především z hlediska provnání toho, co za danou cenu host dostane.

Nejvýznamněji lze pocítit rozdíl kvality ve srovnání s hostely. Uvedené ceny hostelů jsou za dvoulůžkový pokoj bez koupelny. Ve stejně drahém pokoji pronajatém přes Airbnb sdílíte zpravidla zbytek bytu s jedním či dvěma dalšími pokoji. V hostelu však můžete sdílet koupelnu s celým patrem na kterém může být i pět, šest nebo i více pokojů.

Rozdíly v kvalitě ubytování v hostelu a přes Airbnb lze také doložit na základě hodnocení hostů u obou typů ubytování. U hostelů za stejnou cenu a ve stejné vzdálenosti od centra nalezneme mnohem více negativních hodnocení stežujících si jak na čistotu, tak na míru soukromí a nedostatek klidu než je tomu v případě Airbnb, kde hosté mají většinou pocit, že za danou cenu je ubytování odpovídající.

Shrnujícím komentářem tedy může být, že Airbnb není schopno konkurovat drahým hotelům, ale ani se o to nepokouší. Čím levnější kategorii ubytování sledujeme, tak tím výhodnější se Airbnb zdá být a to především z hlediska provnání toho, co za danou cenu host dostane.