Majitelé bytů pronajímající byt přes Airbnb musí dodržovat přísná pravidla, která se liší podle toho, ve které zemi majitel byt pronajímá. V některých zemích je možné pronajímat jen určitý počet pokojů nebo byt pronajímat pouze na určité dny v roce. Jinde úřady po majitelích bytů požadují sdílení vybraných údajů a někde je zase nutné mít povolení od ostatních majitelů bytů v domě.

Podobných regulací je mnoho. Jsou ale prospěšné nebo jsou spíše na škodu?

Zvyšování turistické daně

V některých městech, například v Barceloně, chtějí omezit příliv turistů, a proto neustále zvyšují turistickou daň. Na to doplácejí zejména mladí cestovatelé nebo důchodci, protože nemají tolik finančních prostředků. Svět by měl být otevřený všem, a tedy i chudším studentům, kteří chtějí cestovat a poznávat nová místa.

Vznik šedé zóny

Přehnané regulace v některých případech vedou k tomu, že business přesouvají do oblasti šedé zóny. V důsledku toho stát přichází o peníze, které by jinak skrze Airbnb získal. Je jisté, že pokud chtějí lidé provádět jakoukoli činnost, cestu si najdou. Zákazy proto k ničemu nevedou.

Ekonomický přínos hostitelům i městu

Platformy, které zprostředkovávají služby sdílené ekonomiky, poskytují obrovskou ekonomickou efektivitu, lepší využití statků, alokací zdrojů a snížení transakčních nákladů. Deregulace odvětví proto není vhodným řešením. Ideálním řešením by byl nový flexibilní regulační rámec, který by umožnil realizovat ekonomickou efektivitu a zároveň zaručil práva uživatelů i třetích stran.

Většina evropských států (s výjimkou například Itálie) nenabízí v současné době komplexní řešení ve formě zákona, ale nechává regulaci na rozhodnutí jednotlivých měst. Každé z nich si tak může určit výši turistické daně, a to na základě svých potřeb.

Je nějaká regulace vlastně nutná?

Ano, určitá regulace, která by byla fér, potřeba je. Ovšem taková, která bude rozumně promyšlená, a nebude pronajímatele zbytečně omezovat. V takovém případě poté bude z výhod sdílené ekonomiky profitovat jak stát, tak zprostředkovatel či uživatel.

Co pro to mohou udělat města?

Města by měla Airbnb využít ke svému zisku a zajistit řádný výběr daní. A to třeba propojením úřadů s platformou jako v Estonsku nebo uzavřením smlouvy s Airbnb, které bude odvádět turistickou daň automaticky. Tuto možnost využívá například Amsterdam, Paříž nebo Dortmund.

Krátkodobé pronájmy nejsou příčinou růstu cen nemovitostí

Přísná regulace, která platí v Berlíně či v New Yorku, byla zavedena především kvůli neúměrnému růstu cen nemovitostí v konkrétní lokalitě. Je však nutno říci, že v České republice nejsou krátkodobé pronájmy příčinou růstu cen nemovitostí.

Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) vypracovalo robustní analýzu faktorů ovlivňující růst cen nemovitostí v Praze. Prudký nárůst cen bydlení, který odstartoval přibližně na konci roku 2015, lze hledat hned v několika faktorech:

„Odložená spotřeba po krizi, podpořená velmi levnými hypotékami již od roku 2012 stimulují také poptávku po vlastním bydlení, nebo koupi nemovitosti jako investice. Omezená nabídka vlastního bydlení a zpřísnění podmínek pro hypoteční úvěry ovšem změnily situaci a spotřebitelé jsou nuceni preferovat nájemní bydlení, i když by třeba chtěli bydlení vlastní, navíc často v lokalitách, které si nemohou dovolit,“ zasazuje studii do kontextu aktuální situace analytik Pavel Peterka.

Analýzou dostupných dat studie identifikovala pět základních faktorů, které nejvíce ovlivňují růst cen bytů v hlavním městě:

  • Příliv poptávky stěhováním do Prahy
  • Nedostatečnou nabídku zablokováním developerských projektů
  • Inflaci
  • Dostupné a levné hypotéky a
  • Ekonomický růst.

Vliv příchodu Airbnb na český trh se prokázal být na vývoj indexu nabídkových cen bytů statisticky nevýznamný. Bez ohledu na Airbnb a další digitální platformy je v Praze bytů dramatický nedostatek.

Proč nezakazovat Airbnb v Praze?

Turisté, kteří přijíždějí do Prahy, získávají našemu hlavnímu městu peníze. A kromě toho přispívají také zaměstnanosti, a to především v odvětví služeb. Tím pádem přinášejí finance nejen do kasy, ale také svým způsobem pomáhají ke zlepšení vzhledu městských částí v sousedství centra, které nejsou tolik udržované. Není proto dobré rozvoji Airbnb bránit.

Chcete se o regulacích dozvědět víc? Přečtěte si náš seriál, ve kterém přijdete na kloub řadě zajímavostí týkající se regulace ubytování v soukromí. Zjistíte, v kterých zemích: