Okamžité rezervace jsou jednoduchým způsobem, jak rychle pronajmout byt bez zdlouhavého domlouvání se s potenciálními hosty. A byt, o který je nepřetržitý zájem, je snem každého hostitele. Okamžité rezervace umožňují hostům rezervaci bytu snadno a rychle a vy tak nebudete mít o pobyty nouzi.

Okamžité rezervace ušetří čas vám i hostům

Pokud nepatříte mezi ty, kteří jsou online ve dne v noci, nebo zkrátka nemáte čas se správě rezervací na Airbnb stále věnovat, využijte okamžitých rezervací. Tyto rezervace jsou propojené s kalendářem, a tak hosté mohou snadno a rychle zjistit, zda si mohou v požadovaném termínu váš byt pronajmout, nebo se mají poohlédnout jinde. Případnou rezervaci mohou poté udělat ihned.

Výhody okamžitých rezervací

Velkou výhodou okamžitých rezervací patří zejména komfort pro hosta i samotného hostitele. Rezervace totiž získáte snadno a rychle – a to bez toho, abyste museli každou rezervaci individuálně schvalovat. Můžete si samozřejmě nastavit také to, jací hosté mohou okamžitou rezervaci udělat – vyberte si, zda mohou mít tuto možnost pouze hosté s pozitivním hodnocením od ostatních hostitelů, nebo všichni uživatelé Airbnb.

Pokud však dokážete být flexibilní, nebudete mít o rezervace nouzi. Spousta hostitelů si totiž nedokáže čas přeorganizovat ze dne na den (například kvůli práci), a rezervace v tentýž den neumožňují – s instant bookem budete mít oproti nim konkurenční výhodu. Pokud tedy hostům v tomto ohledu vyjdete vstříc, nemusíte se bát, že by váš byt zel prázdnotou. Spousta mladých lidí se totiž o pobytu rozhoduje těsně před tím, než někam vyrazí – zejména pro ně jsou pak okamžité rezervace ideální.

Okamžité rezervace zároveň zvyšují index vašich odpovědí, což pozitivně ovlivňuje umístění vaší nabídky ve vyhledávání a tedy i vyšší pravděpodobnost pronajmutí vašeho bytu v budoucnu. Zvyšující se index odpovědí vám může pomoci k rychlejšímu získání statusu Superhostitele, pro jehož získání si potřebujete udržet index odpovědí na 90 %.

Nevýhody okamžitých rezervací

Byt je sice lepší pronajmout narychlo než ho nepronajmout vůbec, ale v případě takto rychlých rezervací musíte mít na paměti, že byt musíte být schopni pro hosty rychle nachystat a samozřejmě ho stihnout i předat.

Je nutné si umět zorganizovat čas a být flexibilní. Proto dřív, než tuto službu s možností rezervace v den příjezdu nebo jeden den před příjezdem hostům povolíte, rozmyslete si, zda jste schopni se o hosty tak rychle postarat. Okamžité rezervace, o kterých budete vědět 3 dny nebo 7 dnů dopředu, jsou ideální na to, abyste si stihli zorganizovat čas a připravit se na příjezd hostů.

Další nevýhodou okamžitých rezervací je to, že si před rezervací nemůžete hosty proklepnout. Pokud chcete být ostražití, služby instant book nevyužívejte a hosta si prověřte i na sociálních sítích a na Googlu, jako jsme doporučovali v článku o screeningu hostů. Pokud jste ale hosty stejně neprověřovali nebo vám stačí zkušenost ostatních hostitelů, můžete zvolit okamžitou rezervaci pouze pro hosty, kteří mají hodnocení vyšší než 4 hvězdičky.

Pokud rezervačním systémem projde i host, kterého ale nakonec ubytovat nechcete, můžete pobyt stornovat. To by ale mělo být využíváno až jako poslední prostředek, za stornování jste totiž Airbnb penalizováni a dokonce se nemůžete na další období stát superhostitelem.