Cena pronajatého bytu je hlavním faktorem, který rozhoduje o tom, zda si host váš byt k pronájmu vybere či ne. Je tedy velmi důležité stanovit optimální cenu bytu tak, abyste vydělali, ale zároveň přilákali hosty. Určení ceny je vlastně jedním z nejdůležitějších úkolů, které musíte jako hostitel udělat. Jak to udělat tak, aby se k vám hosté jen hrnuli?

Stanovit optimální cenu není tak jednoduché, jak se může zdát. Musíte vzít v úvahu sezónnost, ceny konkurence, hotelů a jiných místních pronajímatelů. Měli byste vzít v úvahu také to, zdali je všední den, víkend nebo se blíží nějaká speciální akce, o kterou bude ve vašem městě velký zájem. S těmito cenovými nástroji můžete vydělat až o 40 % víc, než kdybyste měli cenu za pronájem bytu stejnou po celý rok.

Konečná cena pronájmu se skládá ze dvou částí. 60 % ceny tvoří skutečná hodnota bytu – tedy jeho vybavení, lokace a podobně. Zbylých 40 % poté můžete ovlivnit účinnou cenovou strategií. Airbnb umožňuje flexibilně měnit cenu pronájmu každý den, díky tomu můžete své zisky maximalizovat.

Nepřepalte to

Je jasné, že jakmile začnete pronajímat, nemůžete nasadit stejně vysoké ceny jako vaše konkurence, která je na trhu Airbnb již delší dobu. Dlouhodobí hostitelé totiž mají řadu pozitivních recenzí od hostů, které jim zajistí důvěryhodnost. Hosté si poté rádi za důvěryhodného hostitele připlatí. Vy ovšem ještě žádné  pozitivní recenze nemáte, proto v tomto ohledu nemůže konkurovat ověřeným hostitelům. Na začátek nasaďte nižší cenu, která hosty přiláká – s přibývajícími recenzemi můžete cenu zvyšovat.

Zvažte také zavedení různých poplatků – například poplatek za úklid bytu nebo zvýšení ceny za dalšího hosta, který se již nevejde do stanoveného maximálního počtu osob, které jste v bytě schopni či ochotni ubytovat. I tady platí, že cenu nesmíte zbytečně navyšovat. Hosté si díky vysokým poplatkům mohou vybrat jiného hostitele.

Nezaspěte

Poté, co vám po několika hostech začnou na serveru Airbnb přibývat pozitivní recenze, nezaspěte a cenu začněte zvyšovat. S přibývajícími recenzemi se stáváte stále více důvěryhodným hostitelem, za kterého si hosté rádi připlatí. Je sice hezké, že máte díky nízké ceně byt obsazený na tři měsíce dopředu, připravujete se však o zisky. Nebojte se tedy cenu postupně navyšovat.

Víkend versus všední den

Jestli se ptáte, zda byste měli stanovit odlišnou cenu ve všední den a víkend, pak jste na správné adrese. Za nás určitě ANO! I hotely mají různé ceny v týdnu a o víkendu, neboť o víkendu je o ubytování větší zájem než ve všední dny. Vy tak můžete dosáhnout většího zisku. Pokud nevíte, jakou cenu stanovit, vycházejte z cen konkurence, která pronajímá podobnou nemovitost.

Jaro, léto, podzim, zima – bude pořád stejná cena?

Nebude. Abyste zbytečně nepřišli o zisky, je důležité si stanovit různou cenu pro sezónní pobyty a pro pronájem mimo sezónu. Je důležité vědět, kdy ve vašem městě začíná a končí sezóna. Jen tak můžete pomocí rezervací své zisky maximalizovat. Naopak při pronájmu mimo sezónu mějte na paměti to, abyste cenu bytu zase moc nepřepálili. Díky tomu by si hosté raději pronajmuli levnější byt, a vy byste tak přišli o případné zisky z pronájmu.

Jednou za čas udělejte také průzkum trhu a zjistěte, za jak velkou částku pronajímá byt či pokoj vaše konkurence. I to může cenu pronájmu ve velké míře ovlivnit.

Akce a události ve městě

Pečlivě si hlídejte různé akce, koncerty nebo sportovní a kulturní události ve městě. I ty mohou přilákat do vašeho města návštěvníky. Nebojte se tedy cenu v době těchto akcí zvýšit, opět tím můžete maximalizovat své zisky a tím pádem více vydělat.

Abyste zjistili, jaké akce se ve vašem městě během roku konají, prohlédněte si webové stránky či propagační letáky vašeho města. Jakmile budete vědět konkrétní data, můžete cenu za pronájem bytu upravit již v předstihu (na začátku roku) a nenechávat vše na poslední chvíli. Někteří hosté si byt na určitou akci rezervují i rok dopředu.

Sleva naláká každého

Nabídněte hostům nějaké výhody. Naším tipem je poskytnout hostům zvýhodněnou cenu (například slevu 10 %) při rezervaci delšího pobytu (například delšího než týden či měsíc). Hosty tato sleva naláká a získáte tak více rezervací, které vám v konečném výsledku přinesou vyšší zisk než fixně stanovená cena.

S aplikací to jde lépe

Pokud vůbec nevíte, jakou cenu si za svůj byt či pokoj účtovat, nebojte se využít zcela novou aplikaci, která vám pomůže lépe stanovit cenu za poskytnuté ubytování. Nový nástroj Price Tips vyhodnotí pomocí několika faktorů cenu, kterou by si měl hostitel za pronájem svého bytu či domu účtovat. Price Tips bere v úvahu například poptávku po ubytování v daném městě, nadstandardní služby, které hostitel nabízí, nebo také to, zda je aktuálně turistická sezóna či ne. Další výhodou této aplikace je to, že Price Tips dokáže hostiteli předpovědět také to, s jakou pravděpodobností si někdo jeho nemovitost pronajme. Pomocí interního testování Airbnb bylo zjištěno, že uživatelům, kteří stanovili cenu pomocí této aplikace, se zvýšila pravděpodobnost rezervace jejich nemovitosti až pětinásobně. A to za vyzkoušení stojí, nemyslíte?