Rozhodli jste se pronajímat přes Airbnb a odpověděli jste si kladně na 6 otázek, které jsme vám pokládali v předchozím článku. Nyní je čas si zodpovědět dalších 6 a pustit se do pronajímání.

1. Mohu pronajímat byt, který není můj?

Pronájem pronajatého bytu (tedy podnájem) je samozřejmě možný. V tomto případě je velmi důležité zvážit, jakým způsobem chcete vlastníkovi bytu oznámit to, že o této možnosti uvažujete. Někteří hostitelé to před majiteli bytu zamlčují, ale tento přístup není dobrým řešením. Souhlas k pronajímání bytu totiž od vlastníka nemovitosti podle zákona potřebujete.

Před tím, než začnete pronajímat, si také podrobně prostudujte všechny smlouvy, pravidla nebo předpisy, a zjistěte, jak se vás dotýkají a zdali vás při pronajímání nějak omezují. Nezapomeňte ostatním oznámit také to, jak často budete přibližně byt hostům pronajímat, a že budete ubytovávat pouze ty hosty, kterým důvěřujete. Pořádně jim vysvětlete, o co v Airbnb vlastně jde, neboť na začátku může být každý majitel bytu nedůvěřivý. Majitel bytu by měl být srozuměn se všemi výhodami i nevýhodami, které pronajímání bytu nabízí.

2. Je můj byt pro hosta bezpečný?

Pokud máte v bytě nějaké rozbité zásuvky nebo nechráněné dráty, opravte je. Dbejte na bezpečí hostů a neponechávejte nic náhodě. Doporučujeme také překontrolovat instalaci všech elektrospotřebičů. Pokud hosté v bytě mohou o něco zakopnout nebo se o něco zranit, upravte byt tak, aby byl opravdu bezpečný. Případně tato místa alespoň výrazně označte.

3. Měl/a bych se bát se o svou bezpečnost?

Pokud se rozhodnete pronajímat pouze volný pokoj v domě, je velmi důležité si uvědomit, že budete s cizími lidmi trávit volné večery pod jednou střechou. Záleží tedy na vás, zda jste s nimi schopni bez větších obtíží komunikovat. V případě, že si tímto bodem nejste úplně jistí, budete o možnosti pronajímat volný pokoj asi dlouho uvažovat. Na druhou stranu poznáte lidi z celého světa a jejich kulturu. Airbnb není anonymní, ale velmi osobní služba, ve které hosté s hostitelem komunikují osobně. Máte tedy možnost hosty blíže poznat ještě před jejich příjezdem.

4. Musím za ubytované hosty platit místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt?

Ano, jako ubytovatel musíte odvádět lokálnímu úřadu poplatek za fyzické osoby ubytované přechodně za účelem rekreace. Výjimku tvoří osoby nevidomé, bezmocné a osoby s těžkým postižením a osoby mladší 18 let a starší 70 let.

5. Jak mám byt nacenit?

Pro začátek se doporučuje začít s nižší cenou, a tu s přibývajícími pozitivními recenzemi hostů zvyšovat. Cena se většinou také odráží od toho, zda byt pronajímáte v sezoně, o víkendech nebo ve všední dny. Velmi záleží také na lokalitě bytu, v České republice jsou nejpopulárnější známé turistické oblasti a centra velkých měst, zejména Prahy, Brna a Liberce.

6. Jak můžu zjistit, v čem se zlepšovat?

Při pronajímání bytu je také velmi důležité jít s dobou a přizpůsobit se různým novinkám na trhu nebo samotnému hostovi. Běžte o kus dál, než jsou formální Airbnb reviews vyplňované hosty po každém pobytu, a zeptejte se hosta na zpětnou vazbu i neformálně, než bude odjíždět. Budete tak mít lepší informace o tom, co do budoucna vylepšit.