Jedním ze specifik Airbnb je, že nabízí velkou flexibilitu v tom, v jaké míře chcete jako hostitel nabízet své služby. Tento článek nabízí stručný přehled základních přístupů, které mohou hostitelé zvolit především z hlediska intenzity, ve které chtějí pronajímat své nemovitosti, a také kladů a záporů těchto jednotlivých přístupů.

1) Chci nárazový výdělek z nepravidelného pronájmu

Do této skupiny spadají všichni ti, kteří chtějí pronajmout svůj byt či dům pouze nárazově, zpravidla ve velmi konkrétním časovém úseku. Typickým příkladem může být situace, ve které chcete pronajmout svůj byt v době, kdy jedete na dovolenou nebo nějakou zahraniční cestu. V takové situaci víte zpravidla dopředu, o jaký časový úsek se jedná, a s tím také svůj byt pronajímáte.

Hlavní předností tohoto přístupu je, že získáváte peníze za období, kdy by byl váš byt stejně prázdný, takže z hlediska bydlení nejste nějak zásadně omezeni. Nevýhodou potom je, že se přílíš nevyplatí kvůli takovému příležitostnému pronájmu příliš investovat do vstupních nákladů. Vaše Airbnb nabídka tak bude asi spíše skromná a to se nutně promítne i do ceny, za jakou budete nuceni svůj byt nabízet.

Druhým typickým scénářem, který spadá do této skupiny, je účelový pronájem pouze v době, kdy je poptávka po krátkodobém bydlení v dané lokalitě z nějakého důvodu zvýšená. Tedy například při nějaké významné kulturní či sportovní události. V takových případech je zpravidla možné pronajímat i za nadprůměrné ceny.

2) Chci pravidelný přivýdělek z občasného pronájmu

Lidé v této skupině chtějí mít z Airbnb pravidelný příjem, ale současně přitom nechtějí nebo nemohou nabízet svůj byt či dům nepřetržitě. Jedná se o hostitele, kteří pronajímají třeba dva víkendy každý měsíc nebo například dva měsíce každé léto. U tohoto typu pronájmu se už vyplatí věnovat více času svému profilu na Airbnb a současně tento přístup umožňuje experimentovat s cenami a najít si ideální cenovou strategii.

Jeho hlavní výhodou je minimální časová náročnost a to hlavně ve chvíli, kdy už má hostitel zautomatizované jednotlivé postupy, které takový pronájem vyžaduje. Nevýhodou pak je, že se jedná do jisté míry o polovičaté řešení, které je vhodné jen pro určité situace (například již zmiňovaný pronájem přes léto) a u bytu, který by měl zůstat mimo pronajímané období prázdný se tento přístup rozhodně nevyplatí.

3) Chci dům nebo byt pronajímat přes Airbnb trvale

Tato skupina zahrhnuje osoby, které chtějí získat z pronájmu přes Airbnb maximum a pronajímají tímto způsobem jednu nebo i více nemovitostí. Jejich hlavním cílem pak je dosáhnout ideálně 100% vytíženosti pronájmu v daném bytě. Tento přístup vyžaduje větší vstupní investici a především pak více času než kterákoliv z předchozích kategorií.

Jeho hlavní výhodou mohou být úspory z rozsahu. Při několika krátkodobých pronájmech do týdne se totiž dají na optimalizaci jednotlivých procesů dají ušetřit jak peníze, tak čas. Pochopitelně také tento přístup vede k nejvyšším příjmům. Jeho hlavní nevýhodou je ale velká časová náročnost. Ta se ovšem dá snížit již zmíněnými úsporami a na této úrovni už se také vyplatí zaplatit někoho, kdo vám s pronajímáním bude pomáhat.

Závěrem

Je tedy dobré si vyjasnit, co vlastně od Airbnb očekáváte, co vás budou jednotlivé varianty stát a co jimi naopak získáte. Největší riziko pak představuje přístup 2), protože pokud skutečně nemáte nemovitost, která se sice většinu času využívá, ale v nějaké pravidelnosti zůstává volná, tak se finančně jednoduše nevyplatí. Přitom u tohoto způsobu skončí spousta hostitelů, kteří chtějí pronajímat naplno, ale kvůli nedostatku času, který tomu věnují, ubytovávají hosty jen párkrát do měsíce. V takovém případě se rozhodně vyplatí zvážit pomoc profesionální firmy, která udělá vše pro to, aby váš pronájem maximálně vytížila a vy na tom i po odečtení poplatků této firmě stále vyděláte více než klasickým dlouhodobým pronájmem nebo již zmiňovaným polovičatým řešením.