Vycestovat na svátky mimo rodnou zem začíná být nejen u nás, ale hlavně ve světě stále větším trendem. Lidé odjíždí na vánoční trhy do sousedních zemí, Vánoce tráví na horách a Silvestra v exotických zemích. A jaká že země dokáže nabídnou vše, po čem turista na sklonku roku touží? Přeci ta naše. Turisté se v této roční době našimi městy jen hemží. Naším úkolem je zařídit, aby se u nás cítili jako doma. Proto nezapomínejme na vánoční výzdobu.

Jak vykouzlit kouzelnou atmosféru na poslední chvíli?

Není to zase tak těžké, jak by se mohlo zdát. Zdobení mnoho času nezabere a hlavně, výzdobu můžete ponechat o trochu déle, než jen na Vánoce. Silvestrovští hosté přijdou pravděpodobně pár dní před Silvestrem a budou odjíždět chvilku po. I jich se vánoční výzdoba týká. S posledním prosincovým hostem pak už jen stačí odstranit vyloženě vánoční dekoraci a váš pronájem bude zas vypadat trochu jinak.

Světýlka

Nedílnou součástí Vánoc jsou světýlka, která vykouzlí vánoční atmosféru skutečně všude.  Můžete jimi obmotat jehličí ve váze nebo kolem svícnů, stromeček nebo je můžete pověsit do oken. Okamžitě vykouzlí vánoční atmosféru i bez sněhových vloček za oknem. Světýlka pak můžete připevnit nad postel, na skříň nebo je obmotat kolem zrcadla. Můžete je dát kamkoliv vás napadne, protože i z obyčejného místa tak vznikne kouzelný prostor, který  vypadá dobře celý rok.

Svíčky

Bez svíček Vánoce prostě nejsou ono. Co si budeme nalhávat? Stejně jako světýlka, i svíčky jsou prostě symbolem Vánoc. Pokud nejste přímo milovníkem velkým svíček, můžete si koupit i několik čajových. Dbejte však zvýšené bezpečnosti. Je potřeba myslet za hosty, kteří se u vás sice budou cítit jako doma, ale v uvolněné náladě na dovolené je například nenapadne svíčky při odchodu zhasnout nebo odsunout od závěsu.

Vánoce Airbnb svíčky světýlka

TIP Vložte čajovou svíčku do malé skleničky napuštěné vodou a nechte v ní svíčku plavat. Do vody můžete vložit jehličí a jednoduchá vánoční dekorace je na světě. Skleničku můžete také oblepit dekorativními páskami, malými šiškami nebo skořicí, a vytvořit si krásný vánoční svícen snadno a rychle. 

Českou klasikou je vánoční hvězda, adventní věnec a jmelí. Využít můžete také větvičky jehličí, šišky nebo skořici.

Vánoční atmosféru skvěle dotvoří také dekorace z obchodů. Letošním trendem jsou svícny, andělé, různé vánoční postavičky a dokonce i květiny. Velmi jednoduchou a pěknou vánoční dekorací jsou například stříbrné květiny ve skleněných nádobách.

Umělý nebo živý stromeček?

Asi se všichni shodneme na tom, že stromeček je o Vánocích nedílnou součástí každé domácnosti. Rozdílné názory však mají lidé na to, jaký stromeček zvolit.

Airbnb vánoční stromeček

Umělý stromeček

Umělý stromeček má oproti tomu z lesa řadu výhod. Z hlediska dlouhodobých nákladů vás vyjde rozhodně levněji. Umělý stromek je navíc vhodný pro alergiky, nemusíte o něj nijak zvlášť pečovat a zametat pod ním jehličí.

Nevýhodou umělého stromku je však materiál. Umělý stromek se snadno vznítí a rychleji podlehne ohni než živý stromek. Proto opět dbejte zvýšené bezpečnosti a předvídejte chování vašich hostů.

Živý stromeček

Přes všechny výhody umělého stromku se ale nic nevyrovná živému stromečku. Vůně jehličí vykouzlí vánoční atmosféru tak nějak sama. Další výhodou je to, že živý stromek můžete po vánočních svátcích vyhodit, nemusíte ho nikde skladovat a tak vám nezabere žádné místo.

Dobrou alternativou je živý stromek v květináči, který můžete na místě ponechat celý rok a o svátcích jej ozdobit. V zahradnictví pátrejte po pomalu rostoucích jehličnanech, které dosahují výšky od 45 do 170 cm.