Díky moderní době a rozrůstajícímu se trendu cestování se nám nabízí i mnoho možností, jak využívat, či sám nabízet služby s tím spojené. Myšlenka samotného Airbnb vznikla v roce 2008, kdy dva mladí designeři u sebe ubytovali cestovatele, kteří hledali místo na přespání. Zrodilo se z toho online tržiště, kde lze nabízet vlastní ubytovací prostory, nebo této nabídky pouze využívat. V současné době je tato aplikace užívána ve více než 190 zemích světa, mezi něž patří i Albánie, Singapur či Cookovy ostrovy. Nejedná se o klasické hotely nebo hostely, naopak zde lze nalézt mnoho nejrůznějších druhů ubytování – od pokoje v rodinném domě, přes apartmány, kajuty na lodi až po, v současné době velice populární, domky na stromech, tzv. treehouses.

Za 8 let existence se Airbnb rozrostlo o téměř 60 milionů uživatelů ve více než 34 000 městech.

Na Airbnb si každý přijde na své. Z větší části je využíváno tzv. baťůžkáři, vášnivými cestovateli, kteří si potrpí na dobrodružství. Ti jsou ohromeni možností dozvědět se více o daném místě z první ruky – od místních, mimo jiné jsou lákavé i nižší ceny za stejný až vyšší komfort. Na druhé straně Airbnb nabízí i možnost pronajmout si bydlení bez toho, aby tam hostitel byl s vámi. Stačí si projít nabídku, vybrat dům, byt či dokonce zámek a pak už jen rezervovat. Aby se předešlo špatnému výběru hostitele, doporučuje se důkladně pročíst informace a hodnocení, které hostiteli bylo uděleno jinými uživateli. Vše je uvedeno v profilu jednotlivců.

Stačí si projít nabídku, vybrat dům, byt či dokonce zámek a pak už jen rezervovat.

Zadání nabídky na Airbnb je bezplatné. Nabízí lidem možnost zpeněžit nevyužívané prostory k bydlení, ať už jen na víkend nebo i na několik měsíců. Zároveň otvírá lidem možnost navázání nových přátelství a poznávání nových kultur. Využití těchto nabídek se nemusí zpravidla odehrávat jen mezi cizinci a místními, ale i v rámci jednoho státu. Na Airbnb hledají i lidé, kteří cestují jen z jednoho města do druhého a potřebují ubytování na pár dní. Opět díky hodnocení a informacím o cestovateli si můžete vybrat koho a za jakých podmínek ubytujete.