Pokud zrovna uvažujete nad nákupem nemovitosti a následném pronajímání přes Airbnb, je potřeba pořádně prozkoumat několik detailů.

Peníze

Koupě bytu v Praze není otázkou několika set tisíc korun. Cena se jednoduše vyšplhá do miliónů. Pokud to ale myslíte s investicí do Airbnb vážně, neměli byste na koupi bytu šetřit. Čím lepší, zajímavější prostor si pořídíte, tím větší bude vaše šance na zhodnocení.

Především lokalita je klíčová. Pokud si pořídíte dokonalý byt na Jižním městě, nemůžete očekávat vysokou (ba ani průměrnou) obsazenost. Jedním z důvodů, proč je Airbnb natolik atraktivní, je možnost bydlet přímo v centru dění za relativně příznivou cenu.

Čas

Obzvlášť ze začátku vám bude Airbnb brát spoustu času. Musíte si zvyknout na to, že vám budou chodit zprávy 24h denně, jelikož vám budou psát lidé z různých koutů světa a časových zón. A na každou zprávu je třeba rychle reagovat.

Následná příprava bytu a check-in vás bude také něco stát – počítejte s tím, že úklid před příjezdem hosta zabere minimálně 2 hodiny, navíc po každém hostovi musíte vyprat třeba i 3 kila prádla.

Jestliže plánujete mít prostorů více, tak se připravte na práci na plný úvazek – podle našich zkušeností může péče o jeden byt vyjít na 50 hodin měsíčně. Protože uřídit několik prostorů, udržet si přehled v kalendáři a ohlídat si všechny check-iny není jednoduché.

Pokud nebudete péči o váš Airbnb byt stíhat, není problém najmout si specialisty na správu krátkodobých pronájmů a nechat je, aby práci obstarali za vás.

Bezpečnost

Ve světě se vyskytlo několik incidentů, které se dostaly na titulní strany novin. Na druhou stranu je třeba říct, že pokud se podíváte na celkové počty uskutečněných pobytů a na počet těch problémových, je zřejmé, že se jedná o zanedbatelnou část a drtivá většina ubytování proběhne v pořádku.

I tak vám ale doporučujeme zjistit si detaily pojištění, které garantuje Airbnb, a určitě byste si měli zařídit i vlastní pojištění. Dejte si záležet při výběru a ujistěte se, že vaše pojištění bude krýt jak škodu na majetku, tak i škodu způsobenou třetí osobou.

Zároveň věnujte čas tzv. screeningu hostů, neboli jejich prověřováním. V době internetu to není těžké a určitě stojí za to prohlédnout si profil potenciálního hosta na servech jako jsou Facebook, Google+ i LinkedIn.

Na závěr bychom vám doporučili zamyslet se nad koupí elektronického zámku. Odpadne vám tak nutnost dávat klíč a na elektronických zámcích se dá nastavit časově omezená platnost klíče, tudíž vám nebude hrozit vniknutí do bytu poté, co vás host opustí.

Airbnb je i přes určitá rizika skvělou investiční příležitostí. Pokud tomu věnujete čas a úsilí, čekají vás poměrně vysoké výnosy. Je ale potřeba mít neustálý kontakt se svými prostory, vylepšovat je a sledovat, co dělá vaše konkurence.