Vybavení bytu není jen prostředek, který do prostoru vnese požadovanou atmosféru. Je to také nástroj ke zvýšení hodnoty pronájmu. Již dříve jsme psali článek o tom, které spotřební vybavení je pro pronajímání na Airbnb klíčové, dnes se zaměříme na nábytek. Jaké je základní vybavení bytu, bez kterého se neobejdete? A od jakého vybavení můžete čekat zvýšení zisku z pronájmu?

Základní vybavení bytu

Před tím, než se rozhodnete, který nábytek pořizovat, měli byste se zamyslet nad tím, jaký nábytek by to měl být. Myslete na to, že kvalitnější nábytek je investice – díky kvalitnímu nábytku si za pronájem našeho bytu můžete říct vyšší částky a sledovat, jak se vám investice do něj vrací. Vybírejte nábytek, který není mohutný a těžký na přemisťování. Budou se vám hodit kousky, které rychle přestavíte.

Strategický tip: Ubytování na dovolenou většinou vybírají ženy (manželky, matky, přítelkyně…), zaměřte se tedy na jejich perspektivu a co ony očekávají od ubytování.

V kuchyni se vyplatí investovat do kvalitnější a lépe vypadající kuchyňské linky. Oproti tomu spotřebiče stačí základní, dále už jen jídelní stůl a židle. Do ložnice klasicky postel, skříň a noční stolek. Co se týče nábytku, tak víc není potřeba:) Promyslete ale i ložní prádlo nebo zajímavou dekoraci. Obývací pokoj vybavte pohovkou (nejlépe rozkládací, abyste mohli ubytovávat více hostů), stolkem a televizí. Vyhněte se skleněným stolkům, snadněji se rozbijí. U vchodu je dobré mít věšáky připevněné na zeď, mezi nezbytnosti ale nepatří botník. Ten můžete nahradit odkládací plochou na boty. Hosty určitě potěší i zrcadlo.

Zde bychom také chtěli zopakovat, že se mezi základní vybavení počítají i hygienické nezbytnosti jako je šampon, toaletní papír, ručník, mýdlo, papírové ubrousky, dále také základní nádobí – pár hrníčků a skleniček, hrnec, pánev, příbory.

Další vybavení bytu, které udělá rozdíl

Pokud se chcete zaměřovat na nějakou cílovou skupinu, jako jsou například rodiny s dětmi nebo mladé páry, je nutné zamyslet se nad tím, co budou vaši hosté ke svému pobytu potřebovat a na to zaměřit své finance. Například při pronajímá apartmánu pro podnikatele a pracující se zaměříte na velkou pohodlnou postel a prostorný pracovní stůl. Naopak rodiny s dětmi budou potřebovat dětské vybavení, jako je postýlka nebo židlička.

Krásný nábytek, vyšší zisk

Důležitý je také vzhled nábytku. V dlouhodobém horizontu se vyplatí připlatit si za hezčí a kvalitnější kusy. Nejenže z nich jak vy, tak hosté budou mít větší radost, také déle vydrží a přinesou vám víc rezervací a úspěchů na Airbnb. Nově vybavený byt kvalitně nafoťte – nezapomeňte, že hosté si vybírají ubytování primárně podle fotek.

Čistota, půl hodnocení

Nezapomínejte provádět úklid před každým příjezdem hosta i po jeho odjezdu – i ten nejkrásnější a nejkvalitnější nábytek nemůže dělat parádu, pokud se nachází v místnosti plné prachu. Pokud nábytek nejde pořádně umýt, tak to platí dvakrát. Rozhodně nevybavujte byt nábytkem s mnoha zakřiveními a různými štěrbinami – usazuje se tam prach a je potom náročnější na umytí.