Na Airbnb se nacházejí převážně tři typy hostitelů. Zjistit, kterým z nich jste vy, vám umožní lépe pochopit své výhody a zároveň předejít typickým chybám. To povede k lepšímu hodnocení a tím pádem zvýšení vaší ceny na trhu Airbnb.V první řadě by stálo za připomenutí, jaká kritéria hosti vůbec hodnotí: komunikace, check-in, čistota, pečlivost, lokace, cena a celkový dojem. Dobré hodnocení u každé kategorie bude pro váš úspěch klíčové.

Bed-and-Breakfast typ

Volná ložnice, chuť poznávat nové lidi a touha si trochu přivydělat. Tak by se dal charakterizovat tenhle typ hostitelů. Většinou jde o přátelské a otevřené lidi, pobyt u nich bývá zábava. Je ale třeba si uvědomit, že každý host je jiný, a co je pro někoho norma, může být pro druhého za čáru. Je třeba dopřát hostům dostatek soukromí a času pro sebe.

Dalším častým nešvarem bývá zanedbaní čistoty. I když může být jejich pokoj dokonale uklizený, neměli byste zapomínat na společné prostory, jako je kuchyně či koupelna.

Feels-Like-Home typ

Jak už název napovídá, tady se lidé budou cítit jako doma! Protože to je domov. Váš! Máte vlastní byt, ale cestujete často nebo přespáváte u partnera/ky a vyplatí se vám byt pronajímat?

Největším zádrhelem zde bývá organizace a úklid. Pokud jste často mimo domov, bude občas obtížné najít si prostor po každém hostovy prostory znova připravovat. A pokud si čas nenajdete a pokoj ve volném čase nepronajmete, přijdete o peníze.

Situace se dá vyřešit velice jednoduše, a to tak, že si najmete někoho, kdo se o to bude starat místo vás.

Mega-Host typ

Pronajímáte na Airbnb spoustu prostorů, ale ani v jednom z nich nebydlíte. Pronájem berete čistě jako byznys a to není vůbec špatně. Je ale potřeba myslet i na detaily, které vám při větším množství bytu můžou lehce uniknout. Airbnb není klasickým hotelovým portálem, a lidi, kteří ho využívají, mají jistá očekávaní. Není vůbec od věci zapojit trochu kreativity a každé to místo zkusit nějak ozvláštnit, zpříjemnit. Zkrátka, aby se tam cítili jako doma a ne jako v hotelu. Hosté to ocení a vy budete profitovat.

Vyplatí se podívat na svoje prostory kriticky a snažit se najít tam případné chyby a nedostatky a zapracovat na tom. Věřte nám, že čím víc bude spokojený host, tím líp pro vás.

Pro typ Mega-Host je nejvýhodnější si nechat byt spravovat firmou, která se správou krátkodobých pronájmů přes Airbnb zabývá profesionálně. V takovém případě jsou sice vaše výnosy menší o nějakou poměrnou částku, ale stále jsou nesrovnatelně vyšší než při dlouhodobé pronájmu a přitom pro vás neznamenají žádné povinnosti navíc.